top of page

Afurada, het vissersdorp



In de vroege ochtend nemen we een oud vissersbootje vanaf Porto naar het vissersdorp Afurada, dat aan de rand van de stad ligt. Wanneer we op de kade van Afurada stappen, nemen we als het ware een stap terug in de tijd. We nemen ook een stap midden in de Mercado da Afurada, de vismarkt die er elke ochtend te vinden is. Vissers verkopen hier hun vers gevangen viswaar met een vlotte Portugese babbel. Op hetzelfde plein zijn de vrouwen van Afurada te vinden die, ondanks de uitvinding van de wasmachine, nog steeds zweren bij het wassen op steen. Dit dagelijkse ritueel wordt lavadouro público genoemd en zal in combinatie met de vislucht van de markt een aparte geur in het dorp brengen.


Nadat we goed wakker zijn geworden van deze unieke taferelen en geurcombinaties, maken we eerst een mooie wandeling langs de kust van Afurada. We volgen de praia de Cabedelo do Douro om lekker uit te waaien op het strand. In de verte kunnen we zelfs de Atlantische oceaan zien. Hier kan je je gedachten even op nul zetten en genieten van de rust.

Van deze wandeling hebben we aardig wat honger gekregen, dus we keren weer terug naar Afurada voor een typische vislunch. Bij Taberna São Pedro vinden we, naast fado muziek en muren vol azujelos, overheerlijke geroosterde sardientjes (en ook andere vis). De vis wordt geroosterd op grillplaten die langs de straten staan. Na onze maagjes gevuld te hebben nog genoeg tijd om alle leuke boetiekjes en cafés in te duiken. Als we dan eindelijk uitgekeken zijn, nemen we de bus en dan de tram terug naar Porto. Het is helaas net iets te ver om de afstand terug te lopen (flashbacks naar de lange wandeling langs de Bosphorus in Istanbul).


bottom of page