top of page

De Porte Louís en de Douro



We zijn er al een paar keer overheen gelopen, maar vandaag gaan we eindelijk uitgebreid de Ponte Louís I ervaren en eveneens de vele andere bruggen. We beginnen onze ontdekkingstocht echter bij de oorsprong van deze bruggen, namelijk de rivier die zij overbruggen: de Douro. De Douro is een rivier die ontspringt op 2 km hoogte in een gebergte in Noord-Spanje en uitmondt ongeveer 50 km verder in de Atlantische Oceaan, bij Porto. De naam Douro betekent ‘gouden rivier’.


Over de 897 km lange Douro zijn uiteraard veel bruggen gebouwd, zodat niemand natte voeten krijgt. De Ponte Louís I werd geopend in 1888 en is een icoon voor Porto. Tot 1963 was dit de enige brug die Porto verbond met Vila Nova de Gaia. De brug is vernoemd naar koning Lodewijk I van Portugal (1838-1889). Er zijn veel parallellen te vinden tussen de brug en de Eiffeltoren in Parijs. Théophile Seyrig, de man die de brug ontwierp, was dan ook een compagnon van Gustave Eiffel. De brug is verdeeld in een bovengedeelte, ondersteund door de stalen boogconstructie, en een ondergedeelte, dat aan de boogconstructie hangt. Het bovenste stuk verbindt de hooggelegen gedeelten van de stad met elkaar via een sneltram (Metro do Porto), en het onderste stuk verbindt de laaggelegen gedeelten voor autoverkeer. Beide stukken zijn toegankelijk voor voetgangers. Vanaf de brug kun je de Ribeira en de wijnkelders van Gaia zien. Met goed weer kun je zelfs de vijf andere bruggen zien die de Douro trotseren

We lopen vanaf de Ponte Louís I weer terug naar de kade van de Ribeira, waar ons een boottocht staat te wachten. Oorspronkelijk verzorgden de bootjes op de kade van Ribeira het transport van portwijn tussen de Dourovallei en Porto. Nu zijn de bootjes er vooral voor boottochten over de Douro. Onze boottocht zal ons meenemen langs de zes meest indrukwekkende bruggen over de Douro: Ponte Louís I, Ponte Maria Pia, Ponte de São João, Ponte de Arrábida, Ponte do Freixo en Ponte do Infante. De tocht keert weer om bij de monding van de Douro in de Atlantische Oceaan. Hier zien we ook weer het vissersdorpje Afurada, waar we zaterdag geweest zijn. Met een glas port in de hand keren we weer terug naar Porto.


bottom of page