top of page

De Portotastische streetart


In Porto kun je natuurlijk heerlijk in een parkje zitten met uitzicht over de Douro, of je verliezen in de prachtige kerken en leuke cafeetjes. Maar je kunt ook je wandelschoenen uit de kast pakken en door de straten struinen op zoek naar de verborgen pareltjes die straatartiesten door het centrum van deze prachtige stad hebben verspreid. Porto heeft namelijk heel wat mooie kunstwerken die je zomaar op straat kunt vinden!

Vandaag neem ik je mee naar wat van de bekendste en leukste werken die er zoal op straat te vinden zijn en zal ik je een beetje vertellen over de kunstenaars. Laten we beginnen bij de kleinere werkjes die door de stad verspreid zijn, elektriciteitskastjes bijvoorbeeld. Door de wereld heen vind je dit natuurlijk wel meer, maar dat maakt het niet minder leuk om ze ook in Porto te bekijken.

In de stad heb je op meerdere plekken natuurlijk kunstwerken om te bekijken, maar de meeste werken bevinden zich in de buurt van de Rua Miguel Bombarda, een straat waar veel galleries ook zitten. In deze straat kun je dan ook een gigantische collaboratie vinden van Mots, Mesk en Fedor. Dit werk is geïnspireerd door een boek genaamd D. Quixote de La Macha en is de allereerste legale muurschildering in Porto!


In een van de kleinste straatjes van de stad (Rua Afonso Martins Alho) bevindt zich ook een prachtig werk, een gigantische blauwe kater door LIQEN, een Spaanse kunstenaar. Het is een werk dat volgens hem de behendigheid van de stad weergeeft. Een stad die constant in beweging is en meer in leven dan ooit tevoren.


Er was ook een tijd dat de burgemeester van Porto veel muurschilderingen liet bedekken in de stad, dit had natuurlijk niet de voorkeur van de inwoners. Als oplossing was er een speciaal project opgezet, waarmee twee van de grootste straatkunstenaars van de stad, Mr.Dheo en Hazul Luzah, samen een gigantische muurschildering gingen maken aan de zijkant van een parkeergarage. Mr.Dheo heeft hier zijn vader geschilderd met een miniatuur van de Torre dos Clérigos en Hazul heeft voor wat meer vrouwelijke vormen gekozen aan zijn zijde.


Als laatste wil ik jullie een naar mijn mening heel bijzonder werk, een konijn aan de Vila Nova de Gaia, laten zien. Een werk gemaakt door Artur Bordalo, aka Bordalo II. Dit is een werk waarbij hij afval in kunst heeft verandert en dat is zeker gelukt. Als je eromheen loopt of van perspectief verandert komt het werk echt naar je toe, indrukwekkend toch!


Ik hoop dat jullie een beetje een beeld hebben gekregen van de veelzijdige streetart van Porto, ik heb er in ieder geval van genoten om naar deze werken te kijken!


bottom of page