top of page

Fabuleuse Fado Muziek

Met heerlijke Portugese recepten, een glaasje port en wat foto’s van het prachtige Porto heb je wellicht al een heel eind het idee dat je toch in Portugal terecht bent gekomen. De echte, authentieke Portugese ervaring is echter niet compleet zonder Fado.


Fado is de prachtige muziek die vroeger in de arme kroegjes in de Portugese steden en dorpen werd gezongen. Het noodlottige bestaan van de arme bevolking kwam erin tot uitdrukking, het was melancholisch en fatalistisch, maar ook zaken als liefde en blijdschap krijgen een plek in deze muziek.

Fado is ontstaan in de vroege negentiende eeuw in Lissabon, in de armste wijken van de stad. Het gaf de mensen moed en iets om naar uit te kijken, iets om voor samen te komen. Er werd destijds neergekeken op de fado door de rijkere bevolking van de stad, die de muziek associeerde met prostitutie, drank en misdaad. De meeste fadisa’s waren ook daadwerkelijk mensen van de straat, landlopers of misdadigers. Zij waren de stem van hun laag van de bevolking.

Rond 1900 veranderde er echter iets, je zou kunnen zeggen dat fado werd gegentrificeerd. Het werd plots iets om aandacht aan te geven, interessant en stijlvol, en juist iets voor de hogere klassen.

Ook op politiek gebied heeft fado een rijke geschiedenis, tijdens het regime van Salazar in de twintigste eeuw kreeg fado een omstreden positie. Rond de jaren 70 van de vorige eeuw was de populariteit van fado dan ook flink afgenomen. Inmiddels heeft fado gelukkig weer een opmars gemaakt. Er zijn tegenwoordig eindeloos veel fadista’s die het Portugese levenslied vertolken, en de fado heeft zelfs een plekje te veroveren lijst van immaterieel erfgoed van Unesco!

Dus, pak je port erbij en laat je meevoeren in deze prachtige muziek!

bottom of page