top of page

Guimarães

In Porto raken we natuurlijk niet zomaar uitgekeken, maar het is zonde om zo’n boel dagen in deze prachtige omgeving door te brengen zonder ook eens een kijkje te nemen buiten de stad. Daarom reizen we vandaag (virtueel) af naar Guimarães, een prachtig stadje dat ook wel de ‘wieg van Portugal’ wordt genoemd. Met de rijke geschiedenis, de historische stad die op de Unesco werelderfgoedlijst staat, prachtige gebouwen uit alle eeuwen vanaf de middeleeuwen en een van de mooiste uitzichtpunten van Noord-Portugal mag een bezoekje aan deze stad niet ontbreken.



De wieg van Portugal dus. Guimarães is gesticht in de negende eeuw en was de eerste hoofdstad van Portugal, en heeft daarmee dus een ontzettend belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan en ontwikkelen van het land. Daarnaast zou de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques, hier in de twaalfde eeuw geboren zijn. Guimarães wordt gezien als bepalend voor de Portugese identiteit, en eigenlijk kan tijdens een reis naar Portugal een bezoek aan de stad dus niet ontbreken.

De stad is verdeeld in een benedenstad en een bovenstad. De benedenstad, het oude historische centrum van Guimarães dat binnen de oude stadsmuren ligt, heeft door de authentieke manier waarop deze gerestaureerd is een plekje weten te veroveren op de werelderfgoedlijst van Unesco. In het historische centrum waant men zich in de middeleeuwen, met de oude kerkjes en smalle straatjes. Er zijn hier ook verschillende grotere woonhuizen te vinden, die destijds zijn gebouwd door de Portugese adel. Zo is er onder andere het paleis van de hertogen van Bragança, dat in de vroege vijftiende eeuw een prominent plekje kreeg in de stad.

Na rondgekeken te hebben in het oude centrum is er een weg omhoog, langs de oude stadsmuur. Deze weg leidt naar het tiende eeuwse kasteel dat gebouwd is om de jonge maar o zo belangrijke stad te verdedigen tegen de Moren en de Noormannen. Het kasteel is in Portugal een belangrijk symbool voor de geboorte van het land.


Indien de vroege geschiedenis gaat vervelen is er in de rest van het stadje genoeg te bewonderen uit de vroegmoderne tijd. Zestiende- en zeventiende eeuwse herenhuizen, barokke kerken en grote pleinen met fonteinen laten het belang en de rijkdom van Guimarães in latere tijden goed zien.

In zo’n mooi stadje rondlopen is natuurlijk een heerlijke manier om de dag door te komen, maar er is meer! Guimarães heeft niet alleen een prachtige geschiedenis te bieden aan haar bezoekers, maar ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Een eindje buiten de stad is er een kabelbaan die langs de Monte da Penha omhoog gaat. Eenmaal boven op de berg is er een overweldigend uitzicht over de stad te zien, maar ook een bijzonder kapelletje. De Santuário de Nossa Senhora da Penha is in de zeventiende eeuw gebouwd en is zowel van de buitenkant als van de binnenkant de moeite van het bekijken waard. Vergeet niet je ook eens van het kerkje af te keren, en geniet van al het moois dat hier te zien is. Er is, lijkt mij, geen betere plek om een dag met zoveel schitterends af te sluiten!

bottom of page