top of page

Igreja da Sé, kathedraal van Porto

Porto heeft veel kerken, dat hebben we tijdens onze thuisreis al gemerkt. Toch is er nog een kerk die zonder twijfel besproken moet worden en met goede reden!

De kathedraal van Porto ligt midden in de oude stad op een wat hoger gelegen stuk en is eigenlijk een mengeling van verschillende (bouw)stijlen. De bouw van de kerk begon rond 1100, toen het zuiden van Portugal in handen was van de Moren. De kathedraal is van oorsprong een vestingkerk, wat terug te zien is in de kantelen. Deze waren er voor de bescherming van de kathedraal en daarmee het katholieke geloof. Er zijn in de loop van de tijd gotische elementen toegevoegd, onder andere in de kapel van João Gordo en later, vanaf 1700, is de kerk gedeeltelijk in de barokke stijl afgewerkt. Het koor bijvoorbeeld is een feestje van goud, marmer en schilderwerk, maar als je de andere kant op kijkt zie je bijna een totaal andere, romaanse kerk. Het is fascinerend hoe de stijlen op elkaar zijn aangesloten, zonder overgang bijna. Op Google Maps kan je het interieur van de kerk bekijken en zelf zien hoe het nou zit.

Aan de kathedraal is een gotisch klooster gelegen. De kloostergang werd rond 1730 volledig bekleed met de typische azulejos, de blauwwitte Portugese tegeltjes. Deze tegeltjes waren ontworpen door Valentim de Almeida en verbeelden scenes uit het leven van Maria.



Als we de kathedraal verlaten en op het plein voor de kerk staan, het zogenaamde Torreiro da Sé, kijken we uit over de schitterende stad Porto. Het is niet voor niets dat deze plek vol staat met toeristen, het uitzicht is adembenemend.



bottom of page