top of page

The Exiled, by Antonio Soares dos Reis sculptures


Het grootste museum van Porto heet het Museu Nacional de Soares dos Reis, vernoemd naar de grote beeldhouwer van Portugal, Antonio Soares dos Reis. Hij studeerde aan de kunstacademie van Porto en vertrok na zijn afstuderen naar Parijs om daar zijn opleiding te vervolgen. Hij won meerdere prijzen en vertrok naar Rome om verder te studeren. Het is in Rome dat hij het beeld vervaardigt waar deze blogpost over gaat. ‘O Desterrado’¸ of ‘The Exiled’ staat in het Museu Nacional van Porto en is een van de absolute topstukken van dit museum.

Het beeld is in Rome gemaakt in 1872 en is door Dos Reis meegenomen naar Porto, zijn stad. Het is gemaakt van marmer en is levensgroot. Het beeldt een jongen af die met een starende blik over de zee uitkijkt. Zijn torso is gedraaid naar de beschouwer maar zijn gezicht kijkt naar zijn linkerkant. Het is een werk uit de romantiek, waar Dos Reis zijn hele leven in werkte. Een interpretatie van het werk door Portugese romantici linkt het beeld aan een gedicht van Alexandre Herculano. Hij schreef een gedicht over een verbanning en leefde zo’n dertig jaar eerder dan Dos Reis. Nog een Portugees romantische verklaring voor dit werk zit hem in de blik van de jongen. Hij zit onderuitgezakt en kijkt doelloos voor zich uit. Dit zou te maken kunnen hebben met de politieke situatie in Portugal, die rond die tijd steeds slechter werd. Het beeld wordt gezien als een van de topstukken van het museum. Niet alleen vanwege de bijzondere mate van vakmanschap, maar ook door de interpretatie die het beeld linkt aan het nationale imago van Portugal van het eind van de 20e eeuw.






Hopelijk heb ik jullie interesse een beetje gewekt, zodat je als je naar Porto gaat in het vervolg weet dat je dit museum niet moet skippen! Dit is maar een van de vele topstukken in het museum, dus vooral gaan.

bottom of page